Barbara Kruyt

beeldend kunstenaar / portretschilder

P1020577 P1020578

Barbara is geboren in Hengelo(o) in 1944, onder haar meisjesnaam, Molenveld. In 1951 verhuisde het gezin naar Schiedam, waar ze voor het eerst met kunst in aanraking kwam. Het betrof een expositie van Cobraschilderijen en ze was meteen geboeid. Ze tekende toen al heel veel en kreeg al op jonge leeftijd tekenlessen.

In 1955 werd er weer verhuisd, deze keer naar Dordrecht, waar ze les kreeg van Gideon Brugman. Zijn Tekenschool was welbekend.
Na de Mulo werd ze toegelaten tot de Rotterdamse Kunst Academie, zoals die toen werd genoemd, in 1962. Ze volgde een paar jaar Mode en stapte daarna over naar Monumentale kunst.
Zij brak haar studie af in 1965 om naar Nieuw Zeeland te vertrekken waar ze veertien jaar verbleef.
In 1979 keerde ze met haar gezin, alleen, terug naar Dordrecht.

In 1984 kwam zij in aanmerking voor de B.K.R ( Beeldende Kunstenaars Regeling) die haar in staat stelde haar passie( het schilderen) weer op te pakken. Sinds dien is ze actief geweest, eerst met vrij en kleurrijk werk. Later verdiepte ze zich in het portretteren.
In 1990 begon zij met haar nieuwe partner, Tjeerd Segaar, een galerie voor moderne kunst. Deze was een aantal jaren heel succesvol. De dood van Tjeerd dwong haar de galerie op te geven.
Het was 1996.

In deze periode volgde Barbara in Den Haag, aan de Vrije Academie bij Ingrid van Zanten, een jaar Moderne Kunstgeschiedenis, gevolgd door een jaar portretschilderen van Theo Poel, aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam

Kort daarna, begon ze, eerst als vrijwilliger en daarna als docente te werken bij de Stichting Berckepoort, een culturele instelling voor muziek en beeldende kunst. Het lesgeven beviel haar enorm.

Inmiddels (2014) heet deze stichting “ TOBE Cultuurcentrum” en is nu gevestigd in het Energiehuis te Dordrecht. Barbara geeft er nog steeds les in portretschilderen en geeft tevens workshops aan volwassenen en kinderen.
 Ook heeft ze workshops landschap schilderen begeleid in Zweden en Frankrijk ( Dordogne, Bourgogne en Ardèche) Voor dit jaar is er weer een cursus in de Ardèche gepland in Juni.
Barbara neemt werk in opdracht aan. Ze werkt ook van foto’s.
Voor les van haar in portretschilderen gaat u naar TOBE cultuurcentrum > cursussen > Beeldende kunst > Portret.
U kunt haar ook rechtstreeks bellen als u vragen heeft.

P1020576  P1020579

Site door Henny van Ham - Gkk/Ds - koffiekoek.nlBarbara Kruyt zelfportret
HOME
CONTACT
WERK